Momente solemne dedicate Zilei Imnului Național al României

Momente solemne dedicate Zilei Imnului Național al României

În prezența autorităților județene și locale, astăzi 29 iulie 2022, s-a desfășurat o ceremonie militară și religioasă organizată cu prilejul Zilei Imnului Național al României.
Începând din 1848, „Deșteaptă-te, române!” a fost un cântec foarte drag românilor, insuflându-le curajul în timpul momentelor cruciale, în timpul Războiului de Independență (1877-1878), în Primul și al Doilea Război Mondial. Mai ales în zilele imediat următoare actului de la 23 august 1944, când România s-a desprins din alianța cu Germania lui Hitler, alăturându-se Aliaților, acest imn a fost cântat în mod spontan și emis la stațiile radio.
✅Imediat după instaurarea deplinei dictaturi comuniste, la 30 decembrie 1947, când regele Mihai I a abdicat, „Deșteaptă-te, române!”, precum și alte marșuri și cântece patriotice au fost interzise, intonarea sau fredonarea lor fiind pedepsită cu ani grei de închisoare. Din anii ’70, melodia a putut fi din nou cântată, dar cu versurile originale modificate.
✅Pe 22 decembrie 1989, în timpul revoluției anticomuniste, imnul a izbucnit pe străzi, însoțind uriașele mase de oameni, risipind frica de moarte și unind întregul popor în sentimentele nobile ale momentului. Astfel, instituirea sa ca imn național a venit de la sine, sub formidabila presiune a manifestanților.
✅Ziua Imnului Naţional al României – 29 iulie a fost proclamată prin Legea nr. 99/1998.

Ultima modificare: 29.07.2022 – 12:34 de către Administrator

Anteriorul În perioada 10-15 august va fi demarată cea de-a doua etapă a dezinsecției aeriene

Contactează-ne!

Primăria Municipiului Giurgiu © 2024. Toate drepturile rezervate.